Met de start van de offshore werkzaamheden voor het Porthos-project zet Nederland een grote stap richting een duurzame energievoorziening. Porthos is het eerste grootschalige CO₂-transport- en opslaginitiatief in de Europese Unie en levert een essentiële bijdrage aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Een belangrijk onderdeel van dit project is de transformatie van het voormalige gasproductieplatform P18-A – tot voor kort in gebruik door TAQA – naar een offshore opslaglocatie voor CO₂ onder de Noordzee.
Definitief afscheid van gasproductie
Op 26 maart 2025 is de gasproductie op platform P18-A officieel beëindigd. Sinds 1993 heeft TAQA 17 miljard m³ gas gewonnen uit deze velden, waarmee het decennialang heeft bijgedragen aan een betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor Nederland. Binnenkort krijgen het platform en de putten een nieuwe functie: de veilige, permanente opslag van CO₂ op meer dan drie kilometer diepte onder de zeebodem.

Later dit jaar worden de infrastructuur en velden overgedragen aan Porthos, een joint venture van Energie Beheer Nederland (EBN), Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam. Het project wordt mede gefinancierd met een CEF-subsidie van de Europese Commissie.
Herontwikkeling en verduurzaming van infrastructuur
TAQA is verantwoordelijk voor de conversie van het platform en de putten, in opdracht van Porthos. De ombouw omvat onder andere:
• Het definitief afsluiten van voormalige exploratieputten.
• De conversie van twee productieputten naar CO₂-injectieputten.
• De technische aanpassing van het P18-A platform, inclusief verduurzaming met zonnepanelen en windturbines.
De werkzaamheden zijn inmiddels zichtbaar gestart met de inzet van boorplatform Valaris.

René Zwanepol, Managing Director van TAQA: “Hergebruik van bestaande platforms, velden en putten op de Noordzee is slimmer en goedkoper dan het bouwen van nieuwe installaties. Het is goed dat deze infrastructuur nu een nieuwe bestemming krijgt die ten goede komt aan de energietransitie in Nederland.”
Offshore pijpleiding: voorbereidende werkzaamheden in volle gang
Allseas, hoofdcontractor voor het offshore deel van het Porthos-project, is gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de CO₂-pijpleiding. Hun speciaal gebouwde offshore constructievaartuig Oceanic heeft een UXO-survey uitgevoerd over het 20 km lange tracé van de zeepijpleiding. Hierbij zijn geen explosieven aangetroffen, wat de weg vrijmaakt voor de volgende stappen.

Later in april start het pipelay-schip Lorelay met de installatie van de 16-inch pijpleiding, beginnend bij het compressorstation op de Maasvlakte. Deze leiding, voorzien van isolatie- en ballastlagen, wordt doorgetrokken tot aan platform P18-A.
Allseas verzorgt de installatie, het ingraven en de inbedrijfstelling van de leiding. KCI is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van de platformaanpassing en MAN Energy Solutions levert de compressortreinen.

Porthos: CO₂-reductie voor industrie
Vanaf 2026 zal Porthos operationeel zijn en jaarlijks circa 2,5 miljoen ton CO₂, afgevangen uit industriële processen in de haven van Rotterdam, onder de Noordzee opslaan. In totaal zal circa 37 miljoen ton CO₂ worden opgeslagen over een periode van 15 jaar. Daarmee wordt naar verwachting zo’n 10% van de CO₂-uitstoot van de Rotterdamse havenindustrie gereduceerd en 17% van de industriële doelstelling voor 2030 gerealiseerd.
Energievoorziening van de toekomst
Hans Meeuwsen, Project Director bij Porthos: “Voor Porthos betekent het einde van de gasproductie het begin van een nieuwe fase in de bouw van CO₂-opslaginfrastructuur. Dit is een mooi voorbeeld van hoe bestaande infrastructuur innovatief en duurzaam kan worden hergebruikt.”
Element NL ondersteunt deze vorm van samenwerking tussen overheid, industrie en infrastructuurpartijen van harte. Door bestaande offshore infrastructuur in te zetten voor CO₂-opslag, wordt niet alleen versnelling geboekt in de energietransitie, maar ook gebouwd aan een energievoorziening die veilig, betrouwbaar, betaalbaar én duurzaam is.
Meer informatie: www.porthosCO2.nl