Logo Logo

Minister-president Rutte over energietransitie: ‘Wij lopen nu echt voorop’

  Terug naar overzicht

“Nederland staat in de energietransitierace op pole position. Dat danken we aan onze Noordzee, havens, industrie en vaak al aanwezige infrastructuur. Daarmee hebben we alle elementen om er een goede race van te maken”, vertelt Lex de Groot, managing director van Neptune Energy en vice-voorzitter van Element NL, na het werkbezoek van minister-president Mark Rutte aan de Tweede Maasvlakte.

Minister-president Mark Rutte bezoekt Neptune Energy. Op deze foto, naast hem (van links naar rechts): Patrice Hijsterborg (Head of Corporate Affairs), Michiel van der Most (Director of Subsurface), Rene van der Meer (Global Head of New Energy) en Lex de Groot (Managing Director)

De minister-president bezocht de Tweede Maasvlakte om te zien hoe onder meer Neptune Energy bijdraagt aan de energietransitie. Neptune Energy, Gasunie, TenneT, Vattenfall en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) lieten samen goed zien wat er gedaan wordt en voor welke uitdagingen we nog staan in de energietransitie.

Rutte: ‘Belang bij stabiele en betaalbare energievoorziening’

“Wij lopen nu echt voorop. Dat leidt ook weer tot innovaties die we kunnen exporteren,” zo stelde Rutte tijdens zijn bezoek. “Het is belangrijk op de lange termijn om te zorgen dat er een betaalbare en stabiele energievoorziening is in Nederland.”

Innovatie en leveringszekerheid zijn ook speerpunten voor Element NL. Daarom staan wij ook voor het gebruik van Nederlands aardgas in plaats van importgas, zo lang we nog gas nodig hebben. Dat scheelt al 30 procent in CO2-uitstoot. Op innovatiegebied gaat het onder meer om Carbon Capture & Storage (CCS) en waterstof , technieken die essentieel zijn om de klimaatdoelen te halen. Dit zijn eveneens punten uit de Element NL Actie Agenda, waar naast Neptune Energy ook onze andere leden zich aan hebben gecommitteerd.

Moleculen en de energietransitie

“In de energietransitie draagt de gassector verder vooral bij aan de moleculen-kant. Moleculen die hard nodig zijn voor decarbonisatie van industrie, huishoudens en vervoer”, verduidelijkt de managing director van Neptune Energy. “Samenwerking tussen alle partijen, privaat, publiek, tussen sectoren en met de landen om ons heen, is hierin essentieel.” Volgens De Groot biedt bovenal CCS in de toekomst enorme kansen om te voorkomen dat er nog meer CO2 in de lucht terecht komt.

“Door samenwerking en integratie, bouwen op de kennis en ervaring van werken op de Noordzee en de infrastructuur en velden die we al hebben op de Noordzee komt die toekomst sneller dichterbij, voor lagere kosten en met een zo laag mogelijk effect op zowel milieu als klimaat”, besluit De Groot.

  • © 2024 Element NL