Logo Logo

Schommelende gasprijzen verontrustend, maar er is een oplossing

  Terug naar overzicht

Verontrustend nieuws afgelopen week: Jera Co. verwacht mogelijke prijsstijgingen in LNG komende winter door een wereldwijd stijgende vraag naar het vloeibare gas. Het Japanse Jera Co. is 's werelds grootste handelaar in LNG. Een stijging van de gasprijs heeft directe gevolgen voor energieprijzen en goederen, waardoor de Nederlandse industrie en burger straks nog harder geraakt worden.

We moeten ons niet in slaap laten sussen door de combinatie van een zachte winter en het trekken van de beurs voor importgas: langetermijnbeleid voor gaswinning in eigen land is nodig om minder afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarnaast is de vraag hoe houdbaar het door de overheid bekostigde prijsplafond is, nu het kabinet moet bezuinigen. Volgens de eerste rapportages kostte het over de eerste 3 maanden van 2023 maar liefst 2,7 miljard: 360 euro per huishouden.

Lees ook: Drie lessen van afgelopen jaar voor de gasmarkt in 2023

Nederland is gelukkig in de positie om zelf gas te winnen uit kleine velden, waardoor afhankelijkheid van het buitenlands importgas kan worden beperkt. Maar dat gaat niet vanzelf. Er ligt een plan voor klaar bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK): het versnellingsplan Gaswinning Noordzee van staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief. Dit versnellingsplan heeft als doel versneld ons eigen Noordzeegas te kunnen winnen om zo onze onafhankelijkheid van het buitenland te verminderen. Maak er nu dus ook gebruik van door de nodige stappen te zetten.

Minder CO2 door Noordzeegas

Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten: Nederlands Noordzeegas heeft een ruim zes keer kleinere CO2-voetafdruk dan importgas uit bijvoorbeeld de VS. Daarbij kapen we geen schaars gas weg voor de neus van landen met een minder grote economische slagkracht.

Omdat productie en transport van LNG veel meer uitstoot dan lokaal gewonnen aardgas, is de upstream-emissie van bijvoorbeeld Amerikaans LNG meer dan zesmaal zo hoog als Noordzeegas, zo becijferde CE Delft in het rapport 'Gaswinning op de Noordzee' (pagina 23).

Energieblack-outs Bangladesh door duur LNG

Landen in regio's als Zuid-Azië hebben LNG daarbij hard nodig om te voorzien in hun dagelijkse energievoorziening. Bangladesh kijkt aan tegen een periode van jarenlange black-outs omdat zij het dure LNG niet kunnen betalen.

Omarm daarom Nederlands aardgas uit de kleine velden door direct te starten met het versnellingsplan. Alleen zo beperken we de klimaatbelastende import van LNG en stoppen we met het benadelen van landen met een lagere economische status.

  • © 2024 Element NL