Logo Logo

Zoektocht naar offshore aardgas met minder emissies en kosten

  Terug naar overzicht
Neptune Energy kondigde 24 maart 2021 aan in samenwerking met Borr Drilling boringen uit te willen voeren in het Nederlandse en het Britse deel van de Noordzee. Het combineren van de boringen voor beide landen bespaart niet alleen kosten, maar ook emissies. 

Het platform, Borr Drilling’s Prospector 1, dat de booractiviteiten zal uitvoeren, beschikt over de nieuwste technologieën, waardoor het mogelijk is de koolstof- en stikstofemissies tijdens de activiteiten tot 95 procent te verminderen. In het Nederlandse deel van de Noordzee gaat het om vier boringen. Allereerst een exploratieboring naar ondiep gas, dat zich zo’n 200 kilometer ten noorden van Den Helder bevindt. De andere boring gaat om de vierde put in een bestaand veld. En daarna nog twee activiteiten voor het veilig ontmantelen van putten die aan het einde van hun levenscyclus zijn.

De Prospector 1 maakt gebruik van een Selective Catalytic Reduction (SCR)-systeem dat de uitstoot van stikstof (NOx) en koolstof (COx) vermindert.

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland is blij met deze activiteiten. ‘Aardgas is in de komende jaren nog een belangrijke energiebron voor Nederland. We kunnen nog niet zonder. Dan is het beter om Nederlands aardgas uit kleine velden op de Noordzee te gebruiken, dan gas uit het buitenland te importeren. Dat geïmporteerde gas heeft namelijk een circa 30 procent hogere CO2-uitstoot. Dat maakt een wereld van verschil voor het milieu.’
  • © 2024 Element NL