Logo Logo

Element NL blij met duidelijke rol voor Nederlands aardgas als transitiebrandstof

  Terug naar overzicht

Deze week stuurde staatssecretaris Vijlbrief een brief naar de Tweede Kamer met daarin zijn plan ten aanzien van olie en gaswinning in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Element NL is verheugd dat het kabinet nu duidelijk kiest voor Nederlands aardgas als transitiebrandstof. Iedere kuub gas die je niet hoeft te importeren, levert directe winst op: minder afhankelijkheid van het buitenland én minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Nederlands aardgas heeft, zo beaamt ook de staatssecretaris, een veel kleinere CO2-voetafdruk dan importgas (aardgas én LNG) en is daarmee de realistische en logische keus. 

 

Door de duidelijkheid die de staatssecretaris nu geeft, die we hopelijk ook terug gaan zien in zijn versnellingsplan, wordt het voor investeerders aantrekkelijker te (blijven) investeren in Nederland. En dat is goed nieuws, want we kunnen binnen nu en twee jaar 6 miljard kubieke meter gas extra produceren uit de kleine velden, en op de middellange termijn 80 miljard kuub. In totaal is er nog zeker 200 miljard kubieke meter aan gas van Nederlandse bodem te produceren. Deze extra volumes verminderen direct de afhankelijkheid van het buitenland en kunnen worden geproduceerd met de nieuwste, best beschikbare technieken. Bovendien heeft de Nederlandse aardgassector zich gecommitteerd aan een halvering van de CO2-uitstoot ten opzichte van 2019. De investeringen worden dus ook ingezet voor alles wat de aardgassector doet op het gebied van de energietransitie: decarbonisatie, CO2-opslag en waterstofproductie. 

 

We moeten nu wel met elkaar aan de slag gaan om die extra productie mogelijk te maken, door de vergunningen te gaan verlenen en te zorgen voor draagvlak voor de plannen. Dat is een opgave die ligt bij de industrie én het Rijk. We willen de woorden graag omzetten in daden en Element NL gaat graag met de staatssecretaris en het ministerie van EZK in gesprek over verdere versnelling en een Noordzee transitiedeal.

 

  • © 2024 Element NL