Logo Logo

Gaswinning

  Terug naar overzicht

Gaswinning

Gaswinning

Op ruim 200 plekken op land en op zee in Nederland vindt aardgaswinning plaats. Naast het inmiddels gesloten Groningenveld, het grootste gasveld van Europa, zijn er veel kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer de helft van deze ‘kleine velden’ ligt in de Noordzee. Op land vindt de gaswinning plaats in Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Het gasgebruik in Nederland wordt afgebouwd. Maar totdat de energietransitie voltooid is, blijft aardgas van belang voor industrieën en huishoudens. Omdat Nederland grote gasvoorraden heeft, zijn we minder afhankelijk van andere landen en is leveringszekerheid gegarandeerd.

In het artikel Gaswinning in Nederland: van afbouw Groningen tot energietransitie op de website OnsAardgas.nl lees je meer over hoe aardgas gewonnen wordt, wat de voorraad in de Nederlandse bodem is en wat de effecten zijn van gaswinning. Ook lees je wat het verschil is tussen het Groningenveld en de kleinere velden en waarom de gaswinning in Groningen afgebouwd wordt.

  • © 2024 Element NL