Logo Logo

Gerda Verburg nodigt NGOs uit voor gesprek over gas

  Terug naar overzicht

Als kersverse voorzitter van Element NL had Gerda Verburg maandag haar eerste media-optreden bij het radioprogramma BNR's Big Five. "Ik ben een realistische idealist", zo trapte ze de themaweek over olie & gas af. In het gesprek met Diana Matroos ging het over de gassector, de energietransitie, maar ook over de voedseltransitie en de parallellen die in deze twee complexe transities te trekken zijn.  

Verburg was naast minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ook ambassadeur van Nederland bij de Voedsel- en Landbouworganisaties van de VN in Rome. In 2016 werd zij door de Secretaris-Generaal van de VN benoemd tot Assistent Secretaris-Generaal om als coördinator het SUN (Scaling Up Nutrition Movement) vanuit Genève te leiden.

Ze nodigde in de uitzending NGOs nadrukkelijk uit om aan tafel het gesprek aan te gaan. "Laten we elkaar treffen aan de overlegtafel, in plaats van voor de rechter”, stelde Verburg. Als lichtend voorbeeld noemde ze het Noordzeeoverleg, waar verschillende partijen op het gebied van energie, visserij, milieu en scheepvaart met elkaar in gesprek zijn en uitvoering geven aan het Noordzeeakkoord. “Ook de opgaven daar zijn complex en meervoudig. Het wordt steeds drukker op de Noordzee met windparken, vissers die daar willen bijdragen aan voedselvoorziening en de natuur die een plek moet hebben. Daar moet je samen uit komen.”  

Volgens Verburg is ook de gassector klaar om haar maatschappelijke opgave te vervullen. “Want die is er. We moeten namelijk van het gas af, maar zo lang we het nog nodig hebben is Nederlands aardgas de beste en minst vervuilende optie. Daarnaast heeft de gassector ook veel innovatie te bieden zoals het hergebruik van infrastructuur en de ontwikkeling van blauwe en groene waterstof.”

Luister de uitzending terug via de website van BNR. De komende dagen zijn energie-expert Jilles van den Beukel, financieel directeur bij Gasunie Janneke Hermens, gasexpert bij TNO René Peters en klimaatadvocaat Roger Cox nog te gast bij BNR's Big Five.  

  • © 2024 Element NL