Logo Logo

NAM dichter bij mensen dankzij eigen ‘omgevingsapp’

  Terug naar overzicht

Zowel qua ‘werkgebied’, als op het gebied van functionaliteit: de NAM Omgevingsapp breidt flink uit, waardoor de NAM transparanter communiceert naar haar stakeholders. “Alle informatie over actuele projecten is nu voor iedereen gemakkelijk beschikbaar en vindbaar”, stelt communicatie- en stakeholdermanager van de NAM, Frank Terhorst. Hij en zijn collega Janny Wilkens gebruiken de app voor verschillende NAM-projecten. 

"We gebruiken de app sinds een jaar of twee voor een aantal projecten. Dat beviel goed, waarna we de inhoud en functionaliteit van de app hebben uitgebreid", legt Frank uit. Hij onderhoudt namens NAM contact met belanghebbenden rond de projecten in Oost-Nederland.

Collega Janny Wilkens werkt bij NAM als omgevingsmanager Noord-Nederland en is blij met de app. "We rollen steeds meer nieuwe functionaliteiten uit, waardoor de app gebruiksvriendelijker wordt. Bijvoorbeeld een mogelijkheid om direct met de NAM een chat te openen. Hierdoor kunnen we vragen effectiever en sneller afhandelen, zodat betrokkenen snel op de hoogte zijn."

Met de app (te downloaden via App Store, Google Play) kunnen omwonenden en geïnteresseerden gemakkelijk het laatste nieuws over NAM-projecten in de buurt te weten te komen. Via een handig overzicht kan de gebruiker van de app door de verschillende projecten scrollen. Ook is het mogelijk projecten te vinden via een zoekbalk of op de kaart. Door projecten toe te voegen aan favorieten, is het mogelijk via pushmeldingen op je telefoon op de hoogte te blijven. Ook kan de gebruiker via de projectpagina gemakkelijk via een bericht rechtstreeks in contact komen met de betreffende omgevingsmanager. 

Frank vult aan: “Soms gaat dat om een busje dat bij een installatie staat om wat werkzaamheden uit te voeren. In onze ogen normale onderhoudswerkzaamheden, maar voor een omwonende kan dit tot vragen leiden. Het is dan fijn om snel antwoord te kunnen geven, zodat mensen meteen de juiste informatie hebben.

"Fijn dat je dan met een push bericht via de omgevingsapp deze zorgen snel weg kan nemen."

Andere keren gaat het om iets groters, waarover je snel en transparant wil communiceren. Zo kregen we laatst een melding van bewoners uit Schoonebeek over een mogelijke brand op een van onze locaties , maar dat bleek te gaan om licht dat uit kassen kwam en door mist een gloed in de lucht veroorzaakte. Wel fijn dat je dan met een push bericht via de omgevingsapp deze zorgen snel weg kan nemen.”

'De app bereikt precies de juiste mensen'

Het is niet zo dat de app massaal gebruikt wordt, maar dat is ook niet het doel, stelt Frank. "Het gaat erom dat de juiste mensen de app gebruiken, hierdoor kunnen we gericht de juiste doelgroep bereiken. Mensen binnen buurtorganisaties, politieke partijen, maar ook wethouders en ambtenaren maken ook gebruik van de app. Zij spelen de informatie dan weer door aan hun achterban, bijvoorbeeld via WhatsApp-buurtgroepen." Daarmee bereikt de app op een aantal projecten precies de juiste mensen. Op andere projecten heeft de app nog aan populariteit te winnen, bijvoorbeeld door de (startende) fase waarin die projecten zich bevinden. Janny: "We zijn bezig met een aantal gerichte campagnes, waarbij we onder meer via lokale media adverteren om de app onder de aandacht te brengen."

App als aanvulling op informatievoorziening

Dankzij de Omgevingsapp staat de NAM op de juiste plekken dicht bij de mensen die ze graag wil bereiken. "Voorheen waren we bijvoorbeeld afhankelijk van lokale media, bewonersavonden en zaten onze omgevingsmanagers in verschillende WhatsApp-groepen. Dat is niet altijd handig en zorgt niet voor de transparantie die we graag willen bieden. Daarom zijn we zo blij met de app als aanvulling op onze informatievoorziening naar onze stakeholders”, vertelt Janny.

De app is nadrukkelijk bedoelt als aanvulling op de communicatie. Frank: “We blijven dus nog gewoon in contact met mensen op andere manieren, zoals onze reeds bestaande communicatiekanalen en het organiseren van bewonersavonden. Met de app hebben we vooral een extra hulpmiddel in handen om mensen beter te bedienen in hun informatiebehoefte.”

De NAM Omgevingsapp is te downloaden via Apple's App Store en de Play Store van Google.  

  • © 2024 Element NL