Logo Logo

Oud-minister Gerda Verburg terug in Nederland als voorzitter Element NL

  Terug naar overzicht

Gerda Verburg treedt 1 september 2023 aan als onafhankelijk voorzitter van Element NL. In haar rol als voorzitter zal Verburg de industrie op nationaal en internationaal niveau vertegenwoordigen.  

Speerpunten daarbij zijn de rol van aardgas in de energietransitie, het belang van Nederlandse productie met het oog op leveringszekerheid en betaalbaarheid en de bijdrage van Nederlands aardgas in de energiemix.  Binnen de vereniging gaat zij deze transitie van de industrie richting de klimaatdoelen leiden.  

Kamerlid, minister en de Verenigde Naties

Verburg was Tweede Kamerlid voor het CDA vanaf 1998 tot haar aantreden als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). Daarna bekleedde zij een tweetal posities bij de Verenigde Naties: eerst als ambassadeur van Nederland bij de Voedsel- en Landbouworganisaties van de VN van 2011 tot 2016 in Rome. In 2016 werd zij door de Secretaris-Generaal van de VN benoemd tot Assistent Secretaris-Generaal om als coördinator het SUN (Scaling Up Nutrition Movement) vanuit Genève te leiden. Begin dit jaar keerde Verburg terug naar Nederland.  

Leveringszekerheid en energietransitie belangrijke thema's 

Met Verburg haalt Element NL een ervaren bestuurder in huis, die haar sporen zowel nationaal als internationaal heeft verdiend. Lex de Groot, vicevoorzitter van Element NL: “We hebben vorig jaar gezien hoe belangrijk Nederlands aardgas is om energieonafhankelijk te zijn en om zo betrouwbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid van energie te garanderen. Ook is aardgas van eigen bodem onmisbaar in de energietransitie. Daarnaast is onze sector aanjager van innovaties als CO2-opslag en willen we samen met de windindustrie de waterstofeconomie vormgeven. Zo werken we samen aan de transitie naar schone energiebronnen. Er kan en moet nog veel gebeuren en daarom ben ik erg blij met de komst van Gerda Verburg en de rol die zij kan spelen om deze belangrijke taak op te pakken.”

Element NL is de vereniging voor energie van Nederlandse bodem. In Element NL zijn de 12 bedrijven verenigd die een vergunning hebben in Nederland aardgas op te sporen en te produceren.  

  • © 2024 Element NL