Logo Logo

Bijeenkomst van de Noordzee NOIA's in Den Haag

  Terug naar overzicht

Twee keer per jaar ontmoeten de vijf National Oil and Gas Industry Associations (NOIA's) rondom de Noordzee elkaar om actuele zaken te bespreken, ervaringen te delen en van elkaar te leren. Deze keer werd de bijeenkomst georganiseerd door Element NL en gehouden in Den Haag op 24 en 25 oktober. Er was genoeg om over te praten, gezien de huidige ontwikkelingen in de sector.

 

Het Element NL-team in Den Haag verwelkomde de andere NOIA-vertegenwoordigers van BVEG (Duitsland), Dansk Offshore (Denemarken), OEUK (Verenigd Koninkrijk), Offshore Norge (Noorwegen). De bijeenkomst werd geleid door Element NL-voorzitter Menno Snel.

Enkele van de besproken onderwerpen betroffen de beveiliging van installaties, de solidariteitsbijdragen en de Actie agenda. Ook sprak een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de beleidsontwikkelingen in Nederland voor de sector.

"Het is zo belangrijk om een toegewijde sector te hebben die deel wil uitmaken van de oplossing als het gaat om de energietransitie", zegt Martin Naesby, CEO van Dansk Offshore. "Ook is het geweldig om te zien dat de sector bereid en in staat is om de bevoorradingszekerheid te bieden."

Leden van de naburige NOIA's hadden volop gelegenheid om bij te praten over actuele zaken en te leren van hoe verschillende landen uitdagingen op het gebied van klimaat, beveiliging, bevoorrading, wetgeving en meer aanpakken.

Erling Kvadsheim, directeur Internationale Zaken van Offshore Norge, ziet duidelijk de waarde van deze bijeenkomsten: "Ze zijn erg belangrijk, misschien wel belangrijker dan ooit, gezien hoe deze sector onder de loep ligt." De gasindustrie is een relatief groot deel van de Noorse economie. "Hoewel de context niet hetzelfde is voor verschillende landen, valt er veel van elkaar te leren. Bijvoorbeeld hoe bij te dragen aan de klimaatagenda en om te gaan met EU-wetgeving."

Er was ook wat tijd gereserveerd om informeel bij te praten tijdens het diner en de lunch. Over het geheel genomen waren de leden het erover eens dat deze twee dagen zeer productief waren. De volgende bijeenkomst zal in het voorjaar van 2023 worden gehouden en worden gehost door de Duitse NOIA, BVEG, en plaatsvinden in Berlijn.

  • © 2024 Element NL