Logo Logo

Energietalenten leren "transitie-trucs" bij Element NL Inhousedag

  Terug naar overzicht

Op 27 maart kwamen de Energietalenten bij Element NL langs. Deze studenten van verschillende (technische) universiteiten spelen straks met hun kennis en kunde een belangrijke rol in de energietransitie. Het programma Energietalenten zorgt ervoor dat ze een kijkje in de keuken krijgen bij een uitgebreid en gevarieerd aantal bedrijven en organisaties binnen de energiesector. Het was een volle middag, die in het teken stond van circulariteit, debat en uiteraard een gezellige borrel ter afsluiting.

Voorzitter van Element NL Gerda Verburg: "De generatie die nu student is gaat een aantal transities meemaken, dus ze kunnen ook voor hun eigen ervaring maar beter de transitie-trucs leren. Zodat ze die herkennen en de volgende transitie iets gemakkelijker gaat."

De talenten dachten mee over mogelijkheden om kunstmatige riffen rond productieplatformen te realiseren, naar een idee van Michael Kaufmann, Circularity Strategist bij ONE-Dyas. Michael bedacht als student aan de Universiteit Utrecht een concept dat boorgruis hergebruikt om de biodiversiteit van de zeebodem te bevorderen.

"De generatie die nu student is gaat een aantal transities meemaken, dus ze kunnen ook voor hun eigen ervaring maar beter de transitie-trucs leren."

Daarna debatteerden de Energietalenten op het scherp van de snede. Daarbij ging het onder meer over de financiering van universiteiten door de fossiele sector, en zelfs of de betrokkenheid van Element NL nog wel bij de strategie van de Energietalenten past. Het interessante van de opzet was dat de ene helft tegen moest zijn en de andere helft vóór de stelling moest debatteren.

Energietalent Mijntje van der Lande: "De stellingen zorgden er in eerste instantie voor dat je hard tegen hard gaat. Maar uiteindelijk zorgen ze er ook voor dat het dichter bij elkaar werd gebracht. Ik denk dat dat mooi is aan dit verhaal, dat er meer verbinding is gekomen."

Bij iedere stelling reflecteerden voorzitter van Element NL Gerda Verburg en Victor van der Horst, lid van de universiteitsraad van de Universiteit Leiden.

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de middag:

  • © 2024 Element NL