Logo Logo

Gas op maat

  Terug naar overzicht
De Nederlandse gasbedrijven, samenwerkend in de gasassociatie KVGN, hebben een brochure uitgegeven over de manier waarop de gassector kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Centraal daarin staat het principe ‘gas-op-maat’. De samenleving staat voor de grote opgave om onze energievoorziening rond 2050 klimaatneutraal te maken. Het energiesysteem gaat ingrijpend veranderen. De Nederlandse gassector wil alle kennis, kunde en innovatiekracht inzetten om de overgang naar een klimaatneutrale energievoorziening mogelijk te maken.

Duurzaam alternatief voor aardgas: groen gas

Op weg naar een CO2-neutrale energievoorziening zal de inzet van gas de komende decennia ingrijpend veranderen. Van een standaardvoorziening zal gas zich steeds meer ontwikkelen tot maatwerk. Dat wil zeggen dat per situatie wordt bekeken welke energievorm op dat moment de meeste CO2-reductie, en dus klimaatwinst, oplevert. Meer belastende energievormen zullen daarbij steeds plaats maken voor duurzame of minder belastende bronnen. De hoeveelheid aardgas die nodig is, zal geleidelijk kleiner worden: aardgas wordt alleen daar ingezet waar geen duurzamere alternatieven voorhanden zijn en waar het de meeste klimaatwaarde oplevert. Tegelijkertijd vinden steeds meer vormen van hernieuwbaar gas, zoals groen gas en waterstof, hun weg in onze energievoorziening. Deze gasvormen kunnen dezelfde belangrijke systeemrollen vervullen als aardgas, maar zijn wel volledig duurzaam.

Han Fennema, voorzitter van KVGN: “Een succesvolle energietransitie leidt tot een flexibel en gebalanceerd energiesysteem, waarin zowel decentrale als centrale energiedragers (elektriciteit, warmte, gas) met elkaar samenwerken om rond 2050 de uitstoot van CO2 tot nul te reduceren. De gassector wil hierbij samenwerken met betrokkenen binnen én buiten de energiesector. We zien het als onze verantwoordelijkheid de overgang naar een CO2-neutrale energievoorziening mede mogelijk te maken.”

De brochure Gas op Maat (de propositie van de Nederlandse gassector voor een klimaatneutrale energievoorziening) is hier te vinden op de website van KVGN.

Door: KVGN
  • © 2024 Element NL