Logo Logo

Keuringsartsen ervaren zelf hoe offshore medewerkers getraind worden

  Terug naar overzicht

Ondersteboven uit een helikopter kruipen die te water is geraakt, met een rookmasker op de uitweg vinden in krappe gangen of met een vrijevalboot zo snel mogelijk een platform verlaten. Een greep uit de trainingssituaties die offshore medewerkers moeten ondergaan voordat ze op zee kunnen werken. Onlangs mochten de keuringsartsen die de geschiktheid van deze mensen beoordelen, dit uit eerste hand ervaren op de bijscholingsdag, mede georganiseerd door Element NL.

Offshore werken op bijvoorbeeld een gasproductieplatform, maar ook in windparken op zee, stelt bijzonder eisen aan werknemers. De extreme weeromstandigheden op zee, werken op hoogte of in krappe ruimtes of omgaan met gevaarlijke stoffen zijn maar een paar voorbeelden. Deze medewerkers moeten daarvoor getraind en (medisch) gekeurd worden. Veiligheid staat immers centraal bij het werken offshore. Onder naam NOGEPA, onderdeel van Element NL, worden keuringsartsen gecertificeerd. Jaarlijks wordt daarnaast een bijscholingsdag georganiseerd, om het kennisniveau op peil te houden.

Op vrijdag 26 mei vond deze bijscholingsdag plaats bij het offshore trainingscenter van STC-KNRM in Rotterdam. Deze bijzondere trainingslocatie heeft allerlei gespecialiseerde mogelijkheden om offshore omstandigheden te simuleren. Zo is er een groot zwembad, waar regen, onweer en golfslag kan worden nagebootst. Ook is er een helikoptercabine nagebouwd die onder water gelaten kan worden en ondersteboven gedraaid. Deze zogeheten HUET-training bootst zo een helikopter te water na en leert medewerkers om veilig daaruit te ontsnappen.

Verder op het terrein is er onder andere nog een vrijevalboot, een nagebootste windturbine, een escape parcours en kunnen er brandoefeningen gedaan worden. Tijdens de dag werden de keuringsartsen in groepen langs elk van deze trainingsoefeningen geleid, uitgelegd hoe ze werken en welke invloed er was op de fysieke belasting van medewerkers. Zodoende konden de artsen uit eerste hand ervaren voor welke situaties zij de offshore medewerkers keuren.

Element NL speelt een centrale rol in de sector-brede NOGEPA-standaarden en richtlijnen voor training en veiligheid, en organiseerde daarom deze dag samen met de medische adviseurs, NSPOH en STC-KNRM. Er namen ruim 70 keuringsartsen deel aan de bijscholingsdag. Bekijk de video van de dag hieronder:

 

 

  • © 2024 Element NL