Logo Logo

Nieuwe SAR-helikopters Kustwacht vergroten veiligheid op de Noordzee

  Terug naar overzicht

Op 3 november mocht de Kustwacht officieel twee nieuwe Search and Rescue (SAR) helikopters verwelkomen. De helikopters geven de Kustwacht betere mogelijkheden om adequaat te reageren op incidenten op zee. Element NL is dan ook blij met de aanschaf.

Grote capaciteit en uitgebreide mogelijkheden

De SAR-helikopters zijn van het type Agusta Westland 189 en bieden ruimte aan 19 personen, exclusief bemanning. Standaard zitten twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en ambulanceverpleegkundige aan boord. Ze worden ingezet voor zoek- en reddingsacties, medische evacuaties en het brengen van een brandweerteam naar een schip op zee.

Samenwerking met Kustwacht belangrijk

De SAR-helikopters zijn ook het laatste redmiddel indien zich groot incident op een platform zou voordoen, zoals een brand of blow-out van een put. Het personeel moet dan snel geëvacueerd worden vanaf het platform, vanuit het water of vanaf hun reddingsmiddelen.

Element NL vindt de samenwerking tussen de energiesector en de Kustwacht erg belangrijk op de almaar drukker wordende Noordzee. 

Samen oefenen voor incidenten

Om de samenwerking bij incidenten te verbeteren, faciliteert Element NL en haar voorganger NOGEPA al sinds 2009 iedere twee jaar een grootschalige offshore emergency response oefening (OFFEX). In de OFFEX 2022, welke onlangs werd georganiseerd door het Element NL lid DANA Petroleum, werd de aanvaring van een groot schip met een platform geoefend. De oefening zal op 24 november worden geëvalueerd met alle betrokken organisaties.

 

 Bekijk hier en hier meer foto's van de SAR-helikopters.

  • © 2024 Element NL