Logo Logo

Ook ngo's overtuigd van CCS: ‘Klimaatdoelen 2030 anders onhaalbaar’

  Terug naar overzicht

CO2-opslag in de grond is cruciaal om de klimaatdoelen te halen. Carbon Capture & Storage (CCS) speelt een hoofdrol in een succesvolle energietransitie, zo beamen ook de ngo's Bellona Europa en Clean Air Task Force (CATF).

Samen publiceerden zij onlangs een factsheet over CCS. Hierin benoemen Bellona en CATF het CCS-project Porthos als sleutel om soortgelijke projecten in de toekomst te ontwikkelen.  Met Porthos kan de zware industrie vanaf 2025 2,5 megaton CO2 per jaar opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee.

CCS cruciaal voor behalen Klimaatdoelen 2030

Ariane Giraneza van Bellona is helder over de rol van CCS in de CO2-reductiedoelen."De European Climate Foundation (dat het werk van Bellona rond industriële decarbonisatie financiert red.) heeft gezegd dat als we de industriële regio Nederland - België - Noordrijn-Westfalen niet kunnen decarboniseren, de Europese klimaatdoelen überhaupt niet gehaald worden." Dat stelde ze eerder op een bijeenkomst bij Element NL.

Zonder CCS-projecten als Porthos raken de klimaatdoelen mijlenver uit zicht, zo niet onhaalbaar, staat in het factsheet te lezen. In totaal kan Porthos 1,5 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland opslaan. Ook het kabinet vreest de klimaatdoelen niet te halen zonder de CO2-opslag van Porthos, zo bleek 2 maart tijdens een zitting bij de Raad van State. Of Porthos door kan gaan is mede afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State over het project.

Porthos en Aramis

Porthos is een samenwerking tussen Port of Rotterdam, Gasunie en EBN. In 2023 wordt een definitieve beslissing genomen om verder te investeren in het project. In Porthos kunnen Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell hun CO2-uitstoot vanuit het Rotterdams havengebied opslaan in een aantal lege gasvelden, ongeveer twintig kilometer uit de kust.

Ook Shell en TotalEnergies hebben met EBN en Gasunie een CCS-project gestart. Onder de noemer Aramis moet een grootschalige CO2-transportinfrastructuur opgezet worden vanuit de Rotterdamse haven naar de oude gasgebieden. De industrieën die CO2 afvangen en operators die ervoor zorgen dat de CO2 veilig wordt opgeslagen, kunnen worden aangesloten op het systeem. De bedoeling is om tussen dit jaar en 2026 te starten met de daadwerkelijke opslag.  

Lees meer over Porthos en Aramis op Onsaardgas.nl

Neptune Energy onderzoekt CCS in L10-veld

Een ander initiatief is de haalbaarheidsstudie van Neptune Energy om het L10-veld te gebruiken voor CO2-opslag via CCS. Rene van der Meer van Neptune Energy: “We werken wij aan een geïntegreerd CCS-systeem dat we kunnen aanbieden bij de grote CO2-emitters.” Als het project doorgaat, dan gaat het om het grootste CCS-project op de Noordzee met 4 tot 9 miljoen ton CO2-opslag per jaar. In dat verband werkt Neptune ook aan het CCS-project Noordkaap, om schaalbare en kosteneffectieve oplossingen op het gebied van CO2-opslag te realiseren.

Steeds meer stemmen voor CCS

Ook de Nederlandse en Europese overheid zien de noodzaak in van het gebruik van CCS. Zo kwam CCS in het IBO klimaat duidelijk naar voren als noodzakelijk om de klimaatdoelen te behalen. Ook het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN kwam tot deze conclusie. Met daarbij de steun van ngo's hebben we nu de kans om samen stappen te zetten en de klimaatdoelen te behalen.   

Daarbij gaan er vanuit de EU stemmen op om de mogelijkheden van CCS in de lidstaten optimaal te benutten. Dat doen ze door zeer ambitieuze doelen te stellen: volgens de voorgestelde Net Zero Industry Act moet jaarlijks 50 Mton CO2 worden opgeslagen. Doordat Nederland momenteel de grootste aardgasproducent van de Europese Unie is, zal een groot deel van deze opslag in Nederlandse bodem plaats moeten vinden.

  • © 2024 Element NL